Nieuws van AD TechnicsLaatste nieuwtjesWarmtepompen, een goede investering of overbodige luxe?

Warmtepompen, een goede investering of overbodige luxe?

AD Technics - Een moderne AD Technics-warmtepompunit voor buiten, geïnstalleerd op een betonnen plaat naast de muur van een gebouw, omgeven door groen gras en witte kiezels, vormt een aanvulling op elk zonne-energiesysteem.

Je hebt al dikwijls gehoord over warmtepompen maar je ziet door de bomen het bos niet meer? Je wordt overspoeld met informatie en technische details die het alleen maar onduidelijker maken? Geen nood, we zorgen ervoor dat je weer helemaal mee bent.

Welke types warmtepompen zijn er eigenlijk?

Warmtepompen worden hoofdzakelijk ingedeeld volgens de technieken die gebruikt worden. Hierbij houden we rekening met de invoer en de uitvoer. Zo spreken we bijvoorbeeld van een lucht-water warmtepomp omdat de warmte uit de buiten- of ventilatielucht wordt gebruikt om water op te warmen. Het opgewarmde water kan je dan gebruiken voor de douche of de centrale verwarming. Bij een lucht-lucht warmtepomp wordt enkel lucht opgewarmd die je dan kan gebruiken in je ventilatiesysteem. Voor warm water heb je dan bijgevolg een andere oplossing nodig. Het voordeel is wel dat je met een warmtepomp de lucht niet enkel kan gebruiken om te verwarmen maar ook om af te koelen.

Warmtepompen zijn hoofdzakelijk gebaseerd op drie types warmtebronnen, namelijk grond, lucht of water. Hiermee kan je dan lucht of water verwarmen die je verder in je woning kan gebruiken.

Wat betekent dit voor mij?

Je denkt ondertussen waarschijnlijk, allemaal goed en wel maar wat betekent dit voor mij? Wel, de installatie van een warmtepomp zorgt voor een lagere energierekening. Met een warmtepomp verbruik je minder of zelfs helemaal geen gas meer. Een warmtepomp gebruikt namelijk enkel elektriciteit en hoewel je totale elektriciteitsverbruik stijgt, daalt je totale maandelijkse energiefactuur. Combineer een warmtepomp met zonnepanelen en je hebt een topinvestering, waarmee je op lange termijn zeker goedkoper uitkomt. Vergeet ook niet dat het milieu mee profiteert van je beslissing, aangezien er significant minder CO2-uitstoot is.

Welke warmtepomp je het best kiest, hangt van veel factoren af. Elke situatie is een beetje anders. Hou er rekening mee dat niet elke woning even geschikt is voor elk type warmtepomp. Een goede isolatie van de woning is belangrijk, zodat je optimaal van de gegenereerde warmte geniet. Ook het geïnstalleerde warmteafgiftesysteem, dat de warmte verspreidt door je woning, zoals radiatoren, convectoren of vloerverwarming, speelt zeker ook een rol.

Overtuigd of toch nog niet helemaal duidelijk?

Bij AD Technics hebben we een jarenlange ervaring opgebouwd met warmtepompen. Reken op onze expertise om op basis van je persoonlijke situatie de juiste oplossing te vinden. Contacteer vandaag nog AD Technics, zodat we samen de mogelijkheden kunnen bespreken en je verder kunnen helpen met de keuze van je nieuwe warmtepomp.

AD Technics - Een Panasonic airconditioning unit is geïnstalleerd onder een raam op een bakstenen muur van een huis. Een verticale zwarte leiding is bevestigd naast het raam, waardoor het een uitstekende keuze is voor degenen die overwegen om warmtepompen te kiezen.